Vereniging buurtbus De Hoef viert 40-jarig bestaan

1-10-2019
Al 40 jaar brengen de bussen van Vereniging buurtbus De Hoef reizigers van Uithoorn naar Breukelen en terug. Vandaag, dinsdag 1 oktober, vierde de vereniging in Mijdrecht haar jubileum. Het jubileum bewijst de waarde en het succes van de vereniging. Wat het extra bijzonder maakt is dat de vereniging geheel zelfstandig functioneert op basis van vrijwilligers, die met hun inzet een zinvolle bijdrage willen leveren aan de leefbaarheid van hun eigen woonomgeving.
 
In 1979 ontstond het initiatief om De Hoef bereikbaar te maken voor het openbaar vervoer. Het dorp was voor de grote bus onbereikbaar. Als aanvulling op het reguliere openbaar vervoer werd daarom bedacht om reizigers van De Hoef naar Uithoorn, Mijdrecht en Vinkeveen te vervoeren via kleinschalig, lokaal vervoer. Door de jaren heen werden routes aangepast en nieuwe bestemmingen toegevoegd. Het succes van de Buurtbus nam vooral toe toen Breukelen en Nieuwer ter Aa in de dienstregeling werden opgenomen.
Vandaag de dag rijdt de vereniging met twee 8-persoons bussen. De bussen bieden plaats aan allerlei verschillende soorten reizigers; studenten, ouderen, woon- en werkforensen en toeristen. Reizigers kunnen inchecken met een ov-chipkaart, maar ook een los kaartje kopen in de bus is mogelijk. De bus rijdt volgens een vaste dienstregeling en een vaste route; mits de verkeerssituatie het toelaat kan ook buiten haltes om worden in- en uitgestapt. Daarin verschilt de Buurtbus ten opzichte van het reguliere openbaar vervoer.
De drijvende kracht achter het succes van de vereniging zijn de enthousiaste vrijwilligers. Zonder hen heeft Buurtbus lijn 526 geen bestaansrecht. Vaak zijn het gemotiveerde gepensioneerden die geen zin hebben om achter de geraniums te zitten. Het werken op de Buurtbus is vaak gezellig. Als chauffeur ontmoet je onderweg bekenden en kom je thuis met een mooi verhaal. Daarnaast komen reizigers zonder hen niet zo makkelijk op de plaats van bestemming. Het is dan ook erg dankbaar werk. Keolis Nederland en Syntus Utrecht feliciteren alle vrijwilligers van harte met deze prachtige mijlpaal. Daarnaast danken wij hen voor hun inzet en de waardevolle bijdrage die zij hiermee leveren aan de leefbaarheid van hun eigen woonomgeving.

Kijk voor meer informatie over buurtbus lijn 526, routes en tijden op www.buurtbus526.nl