Syntus Utrecht grootste landelijke stijger in het streekvervoer

23-3-2020
Reizigers geven Syntus Utrecht een 7,9. Dat blijkt uit de jaarlijkse OV-Klantenbarometer van CROW-KpVV, het landelijke klanttevredenheidsonderzoek voor het gehele openbaar vervoer. In 2018 scoorde de vervoerder nog een 7,6. Deze prestatie blijft niet onopgemerkt. Binnen de categorie streekvervoer is de provincie Utrecht landelijk één van de vier grootste stijgers. De hogere klantwaardering komt met name door de verbeterde punctualiteit, goede informatievoorziening en een hoge klantvriendelijkheid.

Syntus Utrecht is verantwoordelijk het openbaar vervoer in de provincie Utrecht sinds december 2016. Vanaf de start zit er een stijgende lijn in de klantwaardering. In het jaar 2017 ontving de vervoerder nog een 7,3. Nu, twee jaar later, is dat dus een 7,9.  De vervoerder is blij met de waardering van de reizigers en het feit dat de verbeteringen die jaarlijks doorgevoerd worden niet onopgemerkt blijven.

Optimalisatie van de dienstregeling

Elk jaar worden wensen van onder andere reizigers, gemeenten en bedrijven geïnventariseerd en rijtijden, gebruikscijfers en verbindingen geanalyseerd. Op basis van deze informatie probeert Syntus Utrecht jaarlijks haar dienstregeling voor de reizigers te optimaliseren. Dat deze verbeteringen aansluiten op de behoefte van de reizigers is terug te zien in de reizigerstevredenheid. Zo stijgt de waardering voor de punctualiteit van een 6,3 naar een 7,4. Ook is de score over de reissnelheid van de rit gestegen van een 7,8 naar een 8 en die van de frequentie van een 6,9 naar een 7,1.

Goede informatievoorzieningen

Goed informeren. Dat is één van de kernwaarden van Syntus Utrecht. Om dit waar te maken is de afgelopen periode in informatievoorzieningen geïnvesteerd. Zo is er in 2019 een team reisinformanten gestart die de bussen continue monitoren. Bij een vertraging en/of verstoring worden reizigers zo snel mogelijk via de website, Twitter, schermen in de bus en de elektronische informatieschermen bij haltes geïnformeerd.

Ook vinden reizigers alle belangrijke informatie over de instaphalte eenvoudig terug op de unieke ‘haltepagina’s’. Deze webpagina’s laten de actuele vertrektijden, de toegankelijkheid van de halte (voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers) en de actuele locatie van de bus die de halte aandoet zien. Door deze ontwikkeling is de waardering van informatie op de instaphalte gegroeid van een 7,3 naar een 7,7 en reisinformatie in het voertuig van een 7,3 naar een 7,6.

Trots op onze medewerkers

Dit jaar waarderen reizigers de klantvriendelijkheid van de medewerkers van de vervoerder met een 8,2. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde. Chris Hogeveen, regiomanager van Syntus Utrecht, zegt hierover: “Ik ben enorm trots op onze medewerkers. Zelfs in deze tijd van coronacrisis staan zij klaar om alle reizigers die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer veilig en comfortabel naar hun bestemming te vervoeren. Ze houden Nederland mobiel en stellen hun reizigers voorop. Ik wil dan ook iedereen die zich voor en achter de schermen inzet voor onze reizigers enorm bedanken voor hun toewijding.”