Nieuwe reisinformatie bij bushaltes

2-12-2021
De komende maanden worden maar liefst 500 bus- en tramhaltes in de provincie Utrecht voorzien van nieuwe digitale reisinformatiesystemen (DRIS). Op deze nieuwe full color schermen worden de actuele reisgegevens getoond van de buslijnen die langs deze haltes rijden. 

De informatiepanelen vervangen de huidige, verouderde panelen op de haltes. Nieuw is ook dat de provincie Utrecht met dit systeem actuele reisinformatie beschikbaar stelt op de busstations Amersfoort Centraal, Driebergen-Zeist en Leidsche Rijn.


Deze nieuwe schermen bieden jou als reiziger de volgende voordelen t.o.v. de oudere schermen:

  • Leesgemak: scherpe tekst en heldere kleuren op moderne LED schermen. Zo kan de helderheid aangepast worden aan actuele omstandigheden, bijvoorbeeld bij fel zonlicht en in de avonduren.
  • Herkenbaarheid: de kleuren van de U-OV bus- en tramlijnen worden getoond op de informatiepanelen. Zo zijn de lijnen extra snel te herkennen.
  • Extra reisinformatie: Extra mededelingen vanuit Syntus Utrecht en U-OV staan in een geel vak, waardoor ze goed opvallen.
  • Actuele informatie: waar is mijn bus of tram? De nieuwe panelen hebben een soort track & trace systeem. Is er een pictogram tussen het lijnnummer en de bestemming te zien? Dan wordt deze rit op dat moment actief gevolgd door de vervoerder en weet je zeker dat dit actuele reisinformatie is. Wist je trouwens dat je via de reisplanner van Syntus Utrecht ook bij veel ritten kunt zien waar de bus op dat moment zich bevindt? Plan je reis en kies de rit die je wilt volgen. Of bekijk hier bij jouw halte de eerstvolgende vertrektijden en locatie van de bus.
  • Audio knop: reizigers met een visuele beperking horen met één druk op de knop wat er op de panelen staat. Deze audio knop is bevestigd aan de mast onder het scherm en is duidelijk zichtbaar en voelbaar.
  • Storingen doorgeven: door de QR-code op de mast te scannen, kan je makkelijk doorgeven dat een informatiepaneel niet goed werkt. Zo kunnen storingen worden opgelost. Deze extra optie wordt begin 2022 aan het systeem toegevoegd. Je ziet dan een sticker met toelichting op de mast van het informatiepaneel.

Planning
Epsilon Cities voert in opdracht van de provincie Utrecht. Dit wordt gefaseerd gedaan. Begonnen wordt met vervanging van de oude informatiepanelen op de haltes. In het eerste kwartaal van 2022 komen de busstations in Amersfoort, Driebergen-Zeist en Leidsche Rijn aan de beurt, waar de speciale overzichtspanelen worden geplaatst die met actuele reistijden laten zien welke buslijnen aansluiten op de stations. 

Bij het plaatsen van de informatiepanelen gebruikt de aannemer een vrachtwagen met kraan. Deze wordt tijdelijk geparkeerd bij de inham van de bushalte. Als er geen inham is, wordt de vrachtwagen vlakbij de halte geplaatst, aan de doorgaande weg. Ter hoogte van de halte wordt dan tijdelijk een rijstrook afgesloten. Hoe lang de werkzaamheden duren hangt af van het type werk. Als er alleen een nieuw informatiepaneel wordt geplaatst, duurt dit ongeveer 1,5 uur.

Tijdens de werkzaamheden kunnen reizigers gebruik blijven maken van de halte en van het openbaar vervoer. De doorgaande wegen blijven tijdens de uitvoering open voor weggebruikers