Betere aansluitingen en uitbreiding van het nachtnet per 10 december

17-11-2023
Op 10 december wijzigt de dienstregeling van het openbaar vervoer in Nederland. Ook in de provincie Utrecht. Syntus Utrecht voert dan wijzigingen op verschillende buslijnen door. Met de nieuwe dienstregeling rijden bussen vaker op tijd en wordt op diverse plaatsen de overstap tussen bus en trein beter. Ook worden er lijnen samengevoegd. Daarnaast breidt de vervoerder het nachtnet uit. De belangrijkste wijzigingen worden hieronder genoemd.
 

Uitbreiding van het nachtnet

Vanaf 10 december wordt het nachtnet van Syntus Utrecht verder uitgebreid. Van zaterdag- op zondagnacht rijdt het volledige nachtnet weer. Dus ook de N20 (Utrecht - Loenen aan de Vecht) en de nachtlijnen vanaf Amersfoort: 

Lijn N3: Amersfoort - Amersfoort Vathorst
Lijn N17: Amersfoort - Leusden
Lijn N70: Amersfoort - Soest - Baarn
Lijn N76: Amersfoort - Spakenburg - Bunschoten 


Van vrijdag- op zaterdagnacht rijden de volgende vijf nachtlijnen weer:

 

Nachtlijnen vanuit Utrecht:
Lijn N2: Utrecht – Oog in Al/Leidsche Rijn/Langerak -  De Meern –  Harmelen – Woerden   
Lijn N7: Utrecht – Kanaleneiland – De Meern – Heeswijk – Montfoort – Willeskop – Oudewater 
Lijn N8: Utrecht – Driebergen-Zeist – Veenendaal - Rhenen - Wageningen
Lijn N50: Utrecht – De Bilt – Zeist – Driebergen –  Doorn – Leersum –Amerongen

Nachtlijn vanuit Amsterdam:
Lijn N26: Amsterdam Leidseplein – Vinkeveen – Mijdrecht – Wilnis – Kamerik – Woerden
 

Stad- en streeklijnen

Lijn 5 (Woerden), 50, 80 en 83
De vertrek- en aankomsttijden wijzigen. Waar mogelijk zijn deze beter afgestemd op de vertrektijden van de trein.
 
Lijn 17 Station - Leusden
De halte AFAS-theater die in 2023 bij het theater is geplaatst, wordt eind 2023 weer verwijderd omdat dit geen goede locatie is. De gemeente kijkt of er nog een geschikte plek is in de buurt van het AFAS Theater om weer een halte terug te plaatsen. De route word weer gereden zoals die in 2022 was, dus via de Schotkamp en Randweg.

Lijn 19 Station - Bergkwartier - Rusthof
Lijn 19 rijdt in de daluren voortaan ieder uur in plaats van ieder half uur. Ook verandert de route. De bus rijdt niet meer naar Royal HaskoningDHV via de Bonairelaan, Kapelweg en Leusderweg, maar via de Genestetlaan, Stichtse Rotonde en Laan 1914. De halte Curaçaolaan wordt verplaatst naar de Surinamelaan en heet voortaan Bonairelaan. Ook komt er op de Surinamelaan een nieuwe halte, Arubalaan.  De bus rijdt niet meer over het terrein van HaskoningDHV, maar stopt bij een nieuwe halte aan de Laan 1914, de Loes van Overeemlaan. Ook komt er een nieuwe halte ter hoogte van de Stichtse Rotonde aan de Laan 1914 vlak bij het Fletcherhotel. De haltes Timorstraat en Borneoplein vervallen.
 
Lijn 76 Amersfoort - Bunschoten - Spakenburg
In de ochtend rijden een aantal ritten van lijn 76 in Amersfoort door als lijn 202 naar Rijnsweerd Noord. In de middag rijden een aantal ritten van lijn 202 in Amersfoort door als lijn 76 naar Spakenburg.
 
Lijn 87 Veenendaal De Klomp - Petenbos
De route van lijn 87 wijzigt. De bus begint voortaan in Rhenen bij Ouwehands Dierenpark en rijdt via Petenbos, Veenendaal Centrum en Veenendaal Oost naar Veenendaal De Klomp. Het traject Rhenen-Veenendaal is overgenomen van lijn 280. Lijn 280 rijdt voortaan alleen nog tussen Veenendaal en Amersfoort.
 
De aansluiting op de trein verbetert. In de ochtend op station Veenendaal Centrum op de trein naar Utrecht en op station Veenendaal De Klomp op de trein naar Arnhem. In de middag op station Veenendaal Centrum op de trein vanaf Utrecht en op station Veenendaal De Klomp op de trein vanaf Arnhem. De bus rijdt voortaan ook op zondag. 
 
Lijn 106 Nieuwegein - IJsselstein - Gouda
Voortaan rijdt lijn 106 ieder uur tussen 06.00 uur en 21.00 uur tussen IJsselstein en Gouda. De avondritten van lijn 195 tussen Benschop en IJsseltein worden voortaan op alle dagen gereden als lijn 106. Lijn 106 rijdt voortaan dus ook in het weekend tussen Benschop en IJsselstein. De vertrektijden van buurtbus lijn 505 (tot 10 december 504) worden aangepast aan de vertrektijden van lijn 106. Hierdoor zijn er voortaan tussen Benschop en IJsselstein twee reismogelijkheden per uur.
 
Lijn 123 Mijdrecht - Woerden - Oudewater
Lijn 123 rijdt voortaan ook op zondag één keer per uur tussen Mijdrecht en Woerden. Totdat er een geschikte locatie gevonden is voor een overstaphalte op lijn 107, blijft de J.J. Vierbergenweg in Oudewater de begin- en eindhalte van lijn 123.
 
Lijn 195 Utrecht - IJsselstein - Benschop
Lijn 195 rijdt voortaan niet meer tussen Benschop en Schoonhoven én niet meer in het weekend. De avondritten tussen Benschop en IJsselstein rijden voortaan alle dagen als lijn 106. De ritten die in de ochtendspits vanaf Benschop doorrijden naar Schoonhoven, rijden voortaan als lijn 295.  
 
Lijn 202 Amersfoort (Nieuwland - CS) - Utrecht Science Park
In de ochtendspits rijden er twee extra ritten van Nieuwland via busstation Amersfoort richting Utrecht-Vianen. In de middagspits rijden er twee extra ritten van Vianen-Utrecht via busstation Amersfoort door naar Nieuwland.
 
Lijn 280 Amersfoort - Veenendaal Centrum
Lijn 280 rijdt voortaan alleen nog tussen station Veenendaal Centrum en Amersfoort CS. Het traject Rhenen Dierenpark - station Veenendaal Centrum wordt voortaan gereden door lijn 87. Beide lijnen sluiten op elkaar aan op station Veenendaal Centrum. Lijn 280 rijdt alleen van maandag t/m vrijdag.
 
Lijn 295 Utrecht - Rotterdam
De ritten van lijn 195 die in de ochtendspits vanaf Benschop doorrijden naar Schoonhoven, rijden voortaan als lijn 295.

Lijn 281 pendel Mijdrecht Wilnis Utrecht
Deze lijn vervalt. Voortaan rijdt lijn 123 op zondag één keer per uur tussen Mijdrecht en Woerden.
 

Buurtbussen

Nieuw! Buurtbus 501 Soesterkwartier Amersfoort
Per 10 december komt er als proef een nieuwe buurtbus voor het Soesterkwartier. Deze bus wordt gereden door vrijwilligers en rijdt alle dagen van de week. Van maandag t/m vrijdag rijdt de bus van 07.30 tot 19.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.30 uur. De bus rijdt vanaf Amersfoort Centraal Station door Soesterkwartier. De bus stopt in de wijk bij meerdere nieuwe haltes. Buslijn 1 blijft rijden zoals hij nu ook rijdt.
 
Buurtbus 504 IJsselstein - Montfoort
Buurtbus 505 Woerden - IJsselstein
Buurtbus 504 en 505 rijden vanaf 10 december als één lijn. Hierdoor ontstaat er een doorgaande verbinding van Woerden via Oudewater, Schoonhoven, Lopik en IJsselstein naar Montfoort v.v. Deze route wordt helemaal uitgevoerd door lijn 505. Lijnnummer 504 vervalt. De route in Schoonhoven is aangepast. Daardoor is het station beter bereikbaar. De bus rijdt niet meer via de Albert Plesmanstraat, maar via de halte Schoonhoven West. De halte Albert Plesmanstraat vervalt niet, maar wordt verplaatst naar de nieuwe route.
 
Buurtbus 524 (Zegveld-)Woerden - Breukelen
De route van buurtbus 524 wordt tussen 09.30 en 15.00 uur uitgebreid. De bus rijdt dan ook tussen Woerden en Zegveld. De begin- en eindhalte in Zegveld is Hoek. Samen met lijn 101 en buurtbus lijn 724 van Arriva heeft Zegveld voortaan tussen 06.00 en 19.00 uur ieder uur een verbinding van en naar Woerden.
 
Buurtbus 526 Breukelen - Uithoorn
Het begin- en eindpunt in Breukelen verandert. Voortaan rijdt de bus van en tot Breukelen Station. Het deel van de route tussen Breukelen Station en Markt vervalt. De bus stopt bij twee nieuwe haltes: De Nostalgie en Amstelkade. De halte Piet Heinlaan vervalt.
 
Buurtbus 573 Amersfoort - Eemnes
De route in Baarn wijzigt. Voortaan rijdt de bus vanaf het station via de Wilhelminalaan en de Ringweg naar de achterzijde van het Meander Medisch Centrum. De route via de Wittelaan en Molenweg naar de voorzijde van het Meander Medisch Centrum vervalt.

Check de reisplanner

Wil je weten wat er verandert voor jouw reis? Op syntusutrecht.nl/dienstregeling vind je een overzicht van alle wijzigingen. Ook vind je hier de busfolders en lijnnetkaarten. Een reis kan vanaf 1 december ook gepland worden via de handige reisplanner. Syntus Utrecht adviseert om de reis op of na 10 december te plannen. Dan zijn de veranderingen in de dienstregeling namelijk van toepassing.