Dienstregeling 2020

Hier vind je de folders en lijnennetkaarten van de dienstregeling die geldig is vanaf 15 december 2019.

Plan jouw reis vooraf met onze handige reisplanner.
Belangrijkste wijzigingen

Stadslijnen Amersfoort

Lijn 5 Station - Vathorst via Schothorst
De vertrektijden wijzigen zodat de bussen die keren in Schothorst beter op tijd kunnen rijden.
Daarnaast wordt geprobeerd om lijn 5 die tot Schothorst rijdt en lijn 7 die doorrijdt naar Vathorst (en andersom), zoveel mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. In de ochtend- en avondspits vervallen enkele ritten van en naar Schothorst: ’s morgens richting Schothorst en ’s avonds richting station.

Let op: per 5 januari 2020 wijzigt de eerste rit vanaf station Vathorst naar Centraal Station. Deze rit komt 5 minuten eerder aan op het Centraal Station. Hierdoor sluit deze aan op de Intercity’s.

Lijn 6 Station - Liendert en Rustenburg
De rijtijd wordt aangepast zodat bussen niet meer onnodig staan te wachten in de wijk (halte de Ganzenstraat). Als de bus richting Liendert te vroeg is, dan wacht deze voortaan bij de halte Neptunusplein.
 
Lijn 7 Station - Vathorst via Zielhorst
De vertrektijden wijzigen zodat de bussen die keren in Schothorst beter op tijd kunnen rijden.
Daarnaast wordt geprobeerd om lijn 7 die doorrijdt naar Vathorst en lijn 5 die tot Schothorst rijdt (en andersom), zoveel mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. In de ochtend- en avondspits vervallen enkele ritten van en naar Schothorst: ’s morgens richting Schothorst en ’s avonds richting station.
 
Om lijn 7 op de drukke tijden te ontlasten rijdt lijn 203 een aantal extra ritten via de route van lijn 7 van en naar de Valutaboulevard.
 
Stadsdienst Amersfoort-Zuid
De routes van de stadslijnen 8, 9 en 19 in Amersfoort-Zuid wijzigen zodat reizigers vanuit de wijken sneller op het station en in het centrum zijn.
 
Lijn 8 Station - Schuilenburg via Stadsring
De route wijzigt. Vanaf het station rijdt de bus via het centrum, de Stadsring en de Hogeweg direct naar Amerena. Vanaf daar wordt de route vervolgd door de wijk Schuilenburg.  Op de Ringweg Randenbroek komt een extra halte.
 
Lijn 9 Station - Leusderkwartier via Eemgaarde
Lijn 9 neemt de route van de huidige lijn 8 in het Leusderkwartier over. De bussen rijden de lus door het Leusderkwartier tegen de klok in. De halte De Eemgaarde wordt alleen op verzoek bediend. Hiervoor wordt de halte voorzien van een drukknop waarmee je aan kan geven dat je mee wilt.
 
Lijn 10  Station - Hoornbeeck/Van Lodenstein College
Op lijn 10 worden extra ritten toegevoegd, één in de ochtendspits en enkele in de middag. Daarnaast worden er vaker langere bussen ingezet zodat scholieren comfortabeler vervoerd worden.
 
Lijn 17  Station - Leusden
Lijn 217 Station - Leusden (sneldienst)
Waar nodig worden de vertrektijden aangepast zodat de bussen beter op tijd kunnen rijden. Dit zal met name voor lijn 17 het geval zijn.
 
Lijn 19 Station - Rusthof via Bergkwartier
Lijn 19 neemt een deel van de route van lijn 9 in het Bergkwartier over. De route wordt wel ingekort. Er komt een extra halte op de Bonairelaan. ’s Morgens rijdt lijn 19 eerst naar RoyalHaskoningDHV en dan naar Rusthof, ’s middags andersom. Ook in de spits rijdt lijn 19 van/naar RoyalHaskoningDHV en Rusthof. Lijn 19 rijdt ook op zaterdag en zon- en feestdagen.

Omgeving Amersfoort - Veenendaal - Rhenen

Het hele lijnennet rond de FoodValley wordt gewijzigd. Het doel is om zo veel mogelijk tegemoet te komen aan alle wensen die er zijn in de regio. Met de wijzigingen is dan ook geprobeerd om aan zoveel mogelijk reizigers voordelen te bieden.
 
Lijn (X)80 Amersfoort - Scherpenzeel - De Klomp
De route van lijn 80/X80 wordt ingekort. Het gedeelte Veenendaal-De Klomp - Rhenen vervalt.  
De bus rijdt echter wel vaak door als (de nieuwe) lijn 87 naar Veenendaal.
 
Net vóór en ná de spits wordt het aantal ritten tussen Amersfoort en Scherpenzeel iets terug gebracht. In plaats hiervan rijden in de spits extra bussen van Amersfoort naar Veenendaal-De Klomp. De aansluiting op de trein in Veenendaal-De Klomp verbetert.
 
Lijn 83 Veenendaal Centrum - West - De Klomp
De vertrektijden zijn aangepast waardoor de bussen beter op tijd kunnen rijden. Het gevolg hiervan is dat niet meer alle aansluitingen in De Klomp in de spits haalbaar zijn.
 
Lijn 87 Station De Klomp - Oost - Centrum - Petenbos - Station Centrum (NIEUW)
Lijn 87 is een nieuwe lijn die station Veenendaal-De Klomp verbindt met Veenendaal Oost, het centrum en Petenbos. ’s Morgens sluit de bus vanuit deze wijken op station Veenendaal-De Klomp aan op de treinen naar Utrecht, ’s middags in de andere richting.
 
Lijn 280 Amersfoort - Veenendaal - Rhenen
Op het traject Veenendaal - Rhenen kan je nu gebruik maken van lijn 280. Deze bus rijdt van maandag t/m vrijdag in de spits twee keer per uur tussen Rhenen, station Veenendaal Centrum en het centrum van Veenendaal via de A12 naar Amersfoort. Daardoor ontstaat er een directe, snellere verbinding tussen Rhenen en Amersfoort en een goede overstapmogelijkheid op lijn 50 in Rhenen en Veenendaal op lijn 87. Ook is er een goede overstapmogelijkheid op de trein bij station Veenendaal Centrum. In de daluren rijdt lijn 280 één keer per uur tussen Rhenen en station Veenendaal Centrum.

Omgeving Utrecht - Wageningen / Veenendaal en Amersfoort - Wijk bij Duurstede

Lijn 50 Utrecht - Doorn - Veenendaal / Wageningen (NIEUW U-Link)
Samen met U-OV wordt het traject Utrecht - Doorn aangepast. Naast lijn 50 van Syntus Utrecht rijden hier tot december 2019 ook lijn 51, 52, 71, 251 en 271 van U-OV. Voortaan rijden al deze buslijnen als lijn 50 met een gewijzigde route. De lijn wordt gezamenlijk gereden door U-OV en Syntus Utrecht.
 
Tussen Utrecht CS en station Driebergen-Zeist v.v. rijdt in de ochtendpits iedere 5 minuten een bus en in de middagspits iedere 6 minuten. In de daluren zal er iedere 7,5 minuut een reismogelijkheid zijn en ’s avonds iedere 15 minuten. Ook in de weekenden kan overdag iedere 10 minuten gebruik gemaakt worden van U-Link lijn 50.
 
U-Link lijnen onderscheiden zich in uiterlijk (huisstijl), in reissnelheid en comfort. Om de reissnelheid op de U-Link lijnen te verhogen, stopt lijn 50 niet bij de haltes Archimedeslaan, Steinenburglaan en Kerklaan tussen Utrecht en De Bilt. Lijn 74 stopt nog wel op deze haltes. Daarnaast worden op de Heuvelrug ook een aantal weinig gebruikte haltes overgeslagen. Hieronder vind je om welke haltes het gaat. 

Lijn 50
Vervallen halte Alternatieve halte Afstand
Elst, Koetshuis Rhenen, Rhenendael-West 1.000 m
Elst, Eikelkamp Elst, Franseweg 700 m
Elst, Zwijnsbergen Elst, Veenendaalsestraatweg 700 m
Rhenen, Industrieweg Rhenen, Tasveld 500 m
Rhenen, Remmerden-Oost Rhenen, Tasveld 500 m
Rhenen, Stokweg Rhenen, Tasveld 1.000 m
Rhenen, Noda Rhenen, Grebbesluis 600 m
Wageningen, Huppelpad* Rhenen, Nudenoord 700 m
* Arriva-lijnen 44 en 45 blijven deze halte bedienen
 
Op U-Link lijn 50 vervallen ook de haltes Archimedeslaan, Kerklaan en Steinenburglaan tussen Utrecht en De Bilt. Lijn 74 blijft deze haltes bedienen. Met deze lijn kan van/naar Utrecht CS, Zeist Centrum en Station Driebergen-Zeist worden gereisd. Ook kan bij het Oorsprongpark in Utrecht en bij de Jordanlaan in Zeist worden overgestapt van/naar de hoogfrequente U-Link lijnen.
 
Lijn 56  Amersfoort - Soesterberg - Zeist - Doorn - Wijk bij Duurstede
De vertrektijden wijzigen. In de ochtendspits en op zondag rijden extra ritten om het wegvallen van lijn 52 te compenseren. In Soesterberg wordt de route van lijn 52 gereden zoals die was vóór de wijziging in december 2019.
 
Lijn 381 Driebergen-Zeist - Austerlitz - Zeist
Lijn 381 rijdt voortaan één keer per uur tussen station Driebergen-Zeist, Austerlitz en Zeist busstation. Het traject Zeist busstation - Soest Nationaal Militair Museum vervalt. Reizigers kunnen voor dit traject gebruik maken van lijn 56 of buurtbus lijn 575.

SyntusFlex in Mijdrecht

M1 / M2 / SyntusFlex Mijdrecht
Lijn M1 en M2 in Mijdrecht hebben zo’n lage bezetting dat beide lijnen vervallen. In plaats hiervan komt er een flexibel openbaar vervoersysteem: SyntusFlex. Je boekt een rit van halte naar halte wanneer jij dat wilt. Meer informatie over SyntusFlex vind je op syntusutrecht.nl/flex.

Omgeving Breukelen - Maarssen - Utrecht

Lijn 120 Utrecht - Breukelen - Amsterdam Zuidoost
De route van lijn 120 wijzigt tussen Utrecht en Maarssen. De bus rijdt voortaan via de Burgemeester Norbruislaan, Marnixlaan en Vleutenseweg. In Maarssen wordt ook gestopt bij de halte Driesprong.
 
De vertrektijden wijzigen waardoor de bussen beter op tijd kunnen rijden, met name tussen Loenen en Breukelen. Enkele zeer vroege en zeer late ritten van lijn 120 van en naar Amsterdam vervallen of worden ingekort. Hier wordt bijna geen gebruik van gemaakt. In Breukelen sluit lijn 120 beter aan op de treinen én op lijn 130.

Omgeving Uithoorn - Mijdrecht - Woerden

Lijn 123 (Uithoorn -) Mijdrecht - Woerden
Lijn 123 wordt op weekdagen afgestemd op de scholierenlijnen die ook op dit traject rijden. De bus rijdt vaker in de spits en bij een aantal ritten worden extra bussen ingezet. Daarnaast beginnen en eindigen een aantal ritten in Uithoorn.

Omgeving Utrecht - Woerden / Gouda

Lijn 102 Utrecht - Woerden
De vertrektijden wijzigen waardoor de bussen beter op tijd kunnen rijden. In Woerden verbetert de aansluiting op de trein en andersom. Enkele ritten vervallen omdat er weinig gebruik van gemaakt wordt.  
  
Lijn 107 Utrecht - Gouda
De vertrektijden wijzigen waardoor de bussen beter op tijd kunnen rijden. In Gouda verbetert de aansluiting op de trein en andersom. Enkele ritten vervallen omdat er weinig gebruik van gemaakt wordt.
 
Vanwege het grote aantal haltes langs de lijn worden enkele haltes samengevoegd. Door deze samenvoeging kan de bus beter op tijd rijden. Hieronder vind je om welke haltes het gaat. 
 
Vervallen halte Alternatieve halte Afstand      
Achthoven, Stenenkamer De Meern, Reijerscop 1.200 m
Achthoven, ‘t Akkerhuis Achthoven, Achthoven 500 m
Willeskop, De Schans Willeskop, Lekkerkerker 700 m
Willeskop, Platmanshoef Willeskop, Lekkerkerker 450 m
Willeskop, Van Dam Willeskop, Lekkerkerker 1.000 m
Oudewater, Witte Pannen Oudewater, Tramweg 500 m
Oudewater, Vette Varken Haastrecht, De Draak 600 m
Haastrecht, Rozendaalse Molen Haastrecht, Hekendorp Veer 600 m
Haastrecht, De Klomp Haastrecht, De Tempelhof 400 m
Haastrecht, Brouwer de Koning Haastrecht, De Tempelhof 700 m
Haastrecht, Kleine Betuwe Haastrecht, Centrum 400 m
Haastrecht, Wilgenoord Haastrecht, Centrum 500 m

Omgeving Utrecht - Schoonhoven - Rotterdam

Lijn 195 (Utrecht -) IJsselstein - Benschop - Schoonhoven
Lijn 295 Utrecht - IJsselstein - Schoonhoven - Rotterdam
Lijn 295 is een populaire lijn waar groei in zit. Daarom breiden wij deze lijn samen met Arriva verder uit. Lijn 295 rijdt voortaan de hele dag. Overdag iedere 15 minuten en richting Utrecht tussen 7.00 en 8.00 uur ’s morgens zelfs zes keer per uur.
 
Lijn 195 wordt een aanvullende lijn op lijn 295. In de spits rijdt de bus op het traject Utrecht - IJsselstein - Benschop - Schoonhoven. Buiten de spits rijdt lijn 195 alléén op het traject IJsselstein - Benschop - Schoonhoven. Lijn 195 rijdt dus niet meer tussen Schoonhoven en Rotterdam, maar in de ochtendspits rijden enkele ritten vanuit Schoonhoven wel door als lijn 295 naar Rotterdam.
 
In de spits rijdt lijn 195 iedere 30 minuten en in de daluren overdag en ’s avonds één keer per uur. De vertrektijden zijn afgestemd op lijn 106 en buurtbus lijn 504, zodat er vanuit IJsselstein overdag wel meerdere vertrekmomenten zijn naar Benschop en andersom.
 
De ritten van lijn 195 van en naar Utrecht rijden in de spits in IJsselstein via het bedrijventerrein Lage Dijk. Hierdoor wordt het bedrijventerrein in de spits rechtstreeks met Utrecht Centraal verbonden.

Stadsdienst en Flex Woerden

Lijn 3 Woerden Station - Middelland - Molenvliet
Lijn 4 Woerden Station - Centrum - Molenvliet
Lijn 5 Woerden Station Zuidzijde - Linschoten - Montfoort (- Oudewater)

Flex Woerden (aanvullend en avond/weekend)
De stadsdienst in Woerden wordt beperkt tot de verbindingen die het meest gebruikt worden. Daarnaast wordt SyntusFlex uitgebreid en komen er extra haltes bij. Hierdoor biedt SyntusFlex aanvullend vervoer voor heel Woerden.
 
Lijn 2 vervalt. Reizigers kunnen gebruik maken van SyntusFlex en van lijn 102. Meer informatie over SyntusFlex vind je op syntusutrecht.nl/flex.
 
Lijn 3 en 4 rijden voortaan in één richting. Lijn 3 rijdt vanaf het station snel naar het bedrijventerrein Middelland en Molenvliet. Lijn 4 rijdt ’s morgens van Molenvliet via het centrum naar het station. ’s Middags rijden de bussen in de omgekeerde richting. In de daluren rijden beide lijnen één keer per uur.
 
Op lijn 5 worden op de drukste ritten grotere bussen ingezet. In Oudewater rijdt de bus verder naar bedrijventerrein Tappersheul.
 
De vertrektijden van alle lijnen in Woerden wijzigen, zodat de bussen beter op tijd kunnen rijden.

Utrecht Science Park

Lijn 201 Rijnsweerd Noord - USP - Amersfoort Centrum (avond/weekend - NIEUW)
Dit is een nieuwe buslijn die van maandag t/m vrijdag in de avonduren en in het weekend de hele dag rijdt. De bus rijdt tussen Rijnsweerd Noord en Amersfoort Centrum (Brabantsestraat). In Amersfoort worden de haltes Centrum én Eemplein bediend, zodat daar kan worden overgestapt op stads- en streeklijnen in alle richtingen. 
 
Lijn 202, 203, 204, 206, 207, 272, 298, 299
De vertrektijden van alle lijnen wijzigen, zodat de bussen beter op tijd kunnen rijden.
 
Lijn 203 rijdt ’s morgens een extra rit richting Amersfoort, ook als vervanging voor scholierenlijn 623. Deze bus rijdt samen met lijn 7 tussen Amersfoort Centrum, Schothorst en Vathorst. Scholieren voor het MBO Amersfoort aan de Valutaboulevard kunnen ook gebruik maken van deze rit.
 
Lijn 272 rijdt om 7.39 uur een extra rit tussen Baarn en Utrecht. Daarnaast rijdt er rond 11.00 uur in beide richtingen een extra rit.

Scholierenlijnen

Lijn 680 Rhenen - De Klomp - Amersfoort
Lijn 683 Veenendaal-De Klomp - Hoevelaken

Lijn 690 Rhenen - De Klomp - Amersfoort
Vanuit Rhenen rijden meerdere scholierenlijnen (lijn 680, 683, 690) naar Amersfoort en Hoevelaken. Omdat er tussen Rhenen en Veenendaal niet genoeg reizigers zijn om drie bussen te vullen, rijdt voortaan alleen lijn 680 nog tussen Rhenen en Veenendaal-De Klomp. Op dit station kan dan worden overgestapt op lijn 683 naar Hoevelaken.
Lijn 690 vervalt omdat er te weinig gebruik van gemaakt wordt. De enkele scholieren uit Elst en Veenendaal-West kunnen voortaan gebruik maken van lijn 50 en 83 en ook overstappen op station Veenendaal-De Klomp.
 
Lijn 682 Houten - Utrecht WKZ - Amersfoort
Lijn 682 vanuit Houten rijdt in Utrecht voortaan via het WKZ (Wilhelmina KinderZiekenhuis), zodat bij deze halte overgestapt kan worden van de tram vanaf het Centraal Station op de schoolbus en andersom. Scholieren uit Houten en Utrecht zijn hierdoor enkele minuten langer onderweg. Het voordeel is echter dat reizigers uit Houten hier ook kunnen overstappen op bijvoorbeeld lijn 203 naar de andere scholen in Amersfoort (Guido de Brès, MBO Amersfoort).

Let op: vanaf 5 januari 2020 vertrekt lijn 682 ’s morgens 5 minuten later van de halte WKZ/Máxima richting Amersfoort, zodat er beter wordt aangesloten op tram 22.

Zomerlijnen (lijn 382 en 383)

Lijn 382 en 383 naar Henschotermeer
In verband met het beperkte aantal reizigers vervallen beide zomerlijnen naar het Henschotermeer. Als alternatief kunnen reizigers van maandag t/m vrijdag gebruik maken van lijn 298. Deze rijdt ook langs het Henschotermeer.