We heten je graag weer welkom voor in de bus

9-12-2020

Vanaf 14 december 2020 openen Syntus Utrecht en U-OV weer hun voordeuren. Daarmee wordt het ook weer mogelijk om te pinnen in de bus.

Sinds half maart stap je als reiziger van Syntus Utrecht achter in onze bussen in. Hierdoor was pinnen niet mogelijk en moesten onze chauffeurs je van een afstandje begroeten. Niet ideaal, dus we hebben in de tussentijd niet stil gezeten. Samen met TNO hebben we met de andere vervoerders in ons land onderzocht hoe we kunnen zorgen dat we jou toch weer voor in kunnen laten stappen en jij jouw kaartje weer kan pinnen bij de chauffeur.

Onderzoek TNO
Uit het onderzoek van TNO kwam naar voren dat het plaatsen van ‘kuchschermen’ bij bus- en tramchauffeurs zorgt dat zowel voor de chauffeur als reiziger weer voor ingestapt kan worden. De eerste stoelenrij blijft afgesloten, ook is de streep voor staanplaatsen iets naar achteren verplaatst. Dit om te voorkomen je te dichtbij de chauffeur komt te staan tijdens de rit. We zorgen voor extra ventilatie in de bus door bij elke halte waar we stoppen om reizigers te laten in- of uitstappen alle deuren te openen. Dit is bovenop de standaard ventilatie en het regelmatig schoonmaken van de bus. Het dragen van een niet-medisch mondkapje in het OV is nog steeds verplicht voor reizigers van 13 jaar of ouder. We vragen je dan ook het mondkapje op te zetten voordat je instapt.

Eenrichtingsverkeer
Nu de voordeuren weer open gaan kan je, net zoals voorheen, weer voor instappen en bij de achterdeuren uitstappen. Zo zorgen we voor zoveel mogelijk eenrichtingsverkeer in de bus en houden we het OV veilig.

Pinnen in de bus
Doordat de voordeuren open gaan, kan je weer met PIN betalen bij de chauffeur. Tijdens deze coronaperiode kon je als vervanger van de PIN, in de bus via iDEAL een kaartje kopen. Hiermee kon het zijn dat je tijdelijk wat minder voor je reis hebt betaald. Dit kwam doordat deze tijdelijke buskaartjes op basis van tijd i.p.v. zones werden verkocht. Nu pinnen weer mogelijk is, vervalt de mogelijkheid om via de QR-code een buskaartje te kopen en betaal je weer de normale prijs voor losse kaartjes. Van te voren een kaartje kopen via onze Keolis-app blijft mogelijk. Let er wel op dat je het kaartje met het juiste aantal zones koopt. Hier kan je zien wat jouw buskaartje kost.