Vanaf 15 december 2019 een nieuwe dienstregeling voor Syntus Utrecht

26-11-2019
Op zondag 15 december gaat de nieuwe dienstregeling van Syntus Utrecht in. Er is gekozen om in 2020 nog enkele grote wijzigingen door te voeren, zodat de dienstregeling voor de komende jaren steeds beter ingericht is. De nieuwe dienstregeling komt mede tot stand op basis van tips en feedback van reizigers en chauffeurs. Ook zijn er gesprekken gevoerd met de betrokken gemeenten, het ROCOV en de provincie Utrecht. Dit alles met als doel een logische reis voor onze reizigers met waar mogelijk verbeterde aansluitingen en realistische rijtijden. De wijzigingen hebben voor het merendeel van onze reizigers dan ook positieve gevolgen.
 
In de nieuwe dienstregeling werken we steeds meer samen met de provincie, gemeenten en collega vervoerders Qbuzz en Arrriva. Het gezamenlijke doel is het aanbod samen beter af te stemmen op de behoefte van de reizigers, zodat zij er voordeel uit halen. Hieronder vind je de belangrijkste wijzigingen van de nieuwe dienstregeling.

Belangrijkste wijzigingen

 • De routes van de Amersfoortse stadslijnen 8, 9 en 19 wijzigen, zodat reizigers vanuit de wijken sneller op het station en in het centrum zijn.
 • Omgeving Amersfoort-Veenendaal-Rhenen: een groot deel van het lijnennet rond de FoodValley wordt gewijzigd. Het doel is om zoveel mogelijk tegemoet te komen aan alle wensen die er zijn in de regio. Zo komt er een nieuwe lijn 87 voor Veenendaal Oost en Petenbos, en rijdt lijn X80 in de spits vaker van en naar station Veenendaal – De Klomp. Met de wijzigingen is dan ook geprobeerd om zoveel mogelijk reizigers voordelen te bieden.
 • Samen met U-OV passen wij het traject Utrecht-Doorn aan. Momenteel rijdt hier naast lijn 50 ook lijn 51, 52, 71, 251 en 271 van U-OV. Voortaan rijden al deze buslijnen als lijn 50 met een gewijzigde route. De lijn wordt gezamenlijk gereden door U-OV en Syntus Utrecht als U-Link. U-Link lijnen onderscheiden zich in uiterlijk, reissnelheid en comfort. Mogelijk zijn nog niet alle bussen vanaf 15 december in de nieuwe huisstijl gekleurd.
 • Lijn 381 rijdt voortaan één keer per uur tussen station Driebergen-Zeist, Austerlitz en Zeist busstation. Het traject Zeist busstation – Soest Nationaal Militair Museum vervalt. Reizigers kunnen voor dit traject gebruik maken van lijn 56 of buurtbus lijn 575.
 • De stadsdienst in Mijdrecht is aangepast. De lijnen M1 en M2 vervallen. Reizigers kunnen voortaan op weekdagen gebruik maken van SyntusFlex, een nieuwe flexibele vervoersservice.
 • De route van lijn 120 wijzigt tussen Utrecht en Maarssen. De bus rijdt voortaan via de Burgemeester Norbruislaan, Marnixlaan en Vleutenseweg, in afstemming met de nieuwe lijn 12 van U-OV. Gezamenlijk rijden de bussen op dit traject in de spits zesmaal per uur, en in de daluren viermaal. In Maarssen wordt ook gestopt bij halte Driesprong. In Breukelen sluit lijn 120 beter aan op de treinen én op lijn 130.
 • Samen met Arriva breiden we lijn 295 verder uit. Voortaan rijdt lijn 295 de hele dag. Overdag iedere 15 minuten en richting Utrecht tussen 7.00 en 8.00 uur ’s morgens zelfs zes keer per uur. Lijn 195 wordt een aanvullende lijn op lijn 295. In de spits rijdt de bus op het traject Utrecht – IJsselstein – Benschop – Schoonhoven. Ook rijden de ritten van lijn 195 in de spits via het bedrijventerrein Lage Dijk. Hierdoor wordt het bedrijventerrein rechtstreeks met Utrecht Centraal verbonden. Mogelijk is deze nieuwe halte nog niet meteen in gebruik, maar de bussen op lijn 195 rijden de nieuwe route wel vanaf 15 december.
 • De stadsdienst in Woerden wordt beperkt tot de verbindingen die het meest gebruikt worden. Daarnaast wordt SyntusFlex uitgebreid en komen er extra haltes bij. Hierdoor biedt SyntusFlex aanvullend vervoer voor heel Woerden, dagelijks tussen 8.30 en 00.00 uur. Er wordt extra rijtijd toegevoegd rond station Woerden.
 • Lijn 201 is een nieuwe buslijn die van maandag t/m vrijdag in de avonduren en in het weekend de hele dag rijdt tussen Rijnsweerd Noord en Amersfoort Centrum (Brabantsestraat). In Amersfoort worden de haltes Centrum én Eemplein bediend, zodat daar kan worden overgestapt op stads- en streeklijnen in alle richtingen.
 • Op de scholierenlijnen vanuit Rhenen (lijn 680, 683 en 690) zijn enkele wijzigingen. Lijn 690 vervalt. Scholieren uit Elst en Veenendaal – West kunnen voortaan gebruik maken van lijn 50 en 83 en ook overstappen op station Veenendaal – De Klomp op lijn 680 naar Amersfoort en lijn 683 naar Hoevelaken. Lijn 680 rijdt voortaan als enige scholierenlijn tussen Rhenen en Veenendaal – De Klomp. Op dit station kan worden overgestapt op lijn 683 naar Hoevelaken.
 • Lijn 682 vanuit Houten rijdt in Utrecht voortaan via de halte WKZ-Máxima in Utrecht. Bij deze halte kan worden overgestapt van de tram vanaf het CS op de schoolbus en andersom. Daardoor vervalt lijn 681 (Utrecht CS – Amersfoort). Reizigers uit Houten kunnen bij de halte WKZ-Máxima ook overstappen op bijvoorbeeld lijn 203 naar andere scholen in Amersfoort (Guido de Brès, MBO Amersfoort).

Reis plannen

Syntus Utrecht verzorgt het busvervoer in de provincie Utrecht in opdracht van de provincie Utrecht. De nieuwe folders en lijnennetkaarten zijn beschikbaar op www.syntusutrecht.nl/dienstregeling2020. Ook zijn de lijnen en dienstregeling via de interactieve reisplanner te bekijken.