Utrechts openbaar vervoer blijft volgend jaar op peil

17-9-2021
De dienstregeling 2022 voor het Utrechts openbaar vervoer, die op 12 december 2021 in zal gaan, biedt reizigers nagenoeg dezelfde service als nu. De bussen en trams blijven in de regel even vaak rijden en over dezelfde route. Ondanks de ingrijpende impact van corona op het openbaar vervoer houdt de provincie Utrecht het huidige niveau in stand.
Dit blijkt uit het gezamenlijke vervoerplan van U-OV en Syntus Utrecht voor de dienstregeling 2022 dat is vastgesteld door het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht. Aan de basis van dit vervoerplan ligt een eerder besluit van de provincie om te zorgen voor herstel van het regionaal openbaar vervoer. Corona heeft het aantal reizigers in het Utrechts openbaar vervoer gehalveerd. Inmiddels neemt het gebruik weer geleidelijk toe, maar het is belangrijk om aan dit herstel te blijven werken. Het plan voor de nieuwe dienstregeling draagt hieraan bij.

Het aanbod blijft intact

Door het aanbod intact te laten, kunnen reizigers - ook nadat de beperkingen als gevolg van corona zijn opgeheven - snel en gemakkelijk blijven gebruik maken van het Utrechts openbaar vervoer. De provincie Utrecht heeft de vervoerders daarom gevraagd om ook volgend jaar de huidige dienstregeling te gaan rijden. Alleen in uitzonderlijke gevallen wordt van deze afspraak afgeweken.

Het Utrechts openbaar vervoer biedt reizigers in 2022 dus weinig verrassingen en dat is goed nieuws. Scenario’s om fors te bezuinigen bijvoorbeeld door buslijnen te schrappen zijn op de plank blijven liggen, nu duidelijk is dat de tijdelijke coronasubsidie van het Rijk doorloopt tot september 2022. Het Utrechts openbaar vervoer kan op peil blijven.

Medio 2022 opnieuw onder de loep

Samen met U-OV en Syntus Utrecht controleert de provincie hoe het openbaar vervoer zich met deze maatregelen ontwikkelt. Medio 2022 kijken we of bijstelling van deze dienstregeling nodig is. Vanwege financiële tegenvallers waarmee het Utrechts openbaar vervoer is geconfronteerd, is het voorlopig niet mogelijk om vanaf december méér ritten te gaan rijden. Of om nieuwe lijnen te openen.

Wat verandert er voor Syntus Utrecht?

Het vervoerplan van Syntus Utrecht bevat een beperkt aantal wijzigingen die een plek krijgen in de nieuwe dienstregeling voor 2022:

Buslijn 70
Op zaterdag wordt er in 2022 twee keer per uur gereden tussen Hilversum en Soest. Op zondag rijden de bussen één keer per uur.

Buurtbussen
Lijn 522: Op initiatief van vrijwilligers en de dorpsraad van Vreeland rijdt de buurtbus op lijn 522 door naar de kern Loenen.
Lijn 572: De buurtbusvereniging is op lijn 572 tussen Amersfoort en Soestdijk door corona veel reizigers kwijtgeraakt. Als gevolg vervallen doordeweeks de laatste ritten vanuit Soest en Amersfoort. Op zaterdag zal om de twee uur worden gereden.
Lijn 575: Tenslotte zal buurtbus lijn 575 tussen Driebergen en Soest een aangepaste route rijden met enkele nieuwe haltes.

 

Vervolg

U-OV en Syntus Utrecht maken nu op basis van het vastgestelde vervoerplan de dienstregeling 2022. Deze dienstregeling gaat in op 12 december 2021 en geldt het hele jaar 2022. Vervoerders informeren hun reizigers van tevoren over hoe en wanneer volgend jaar de bussen en trams rijden.

Halverwege 2022 gaan we, in aanloop naar Vervoerplan 2023, onderzoeken of er mogelijkheden zijn om eerdere afschalingsmaatregelen ongedaan te maken. Daarin worden verzoeken van reizigers, gemeenten en andere partijen meegenomen.