Syntus Utrecht en autodeelplatform MyWheels slaan handen ineen

3-5-2018
Met een bijzondere samenwerking zorgen MyWheels en vervoersmaatschappij Syntus Utrecht dat het autodelen in de provincie Utrecht fors zal groeien. MyWheels heeft de techniek van de bestaande deelauto, een ingebouwde boordcomputer in de auto, beschikbaar gemaakt voor particuliere autodelers. Hierdoor is geen fysieke sleuteloverdracht meer nodig.  Syntus Utrecht draagt haar steentje bij door bij 50 autobezitters in de provincie Utrecht een boordcomputer in te bouwen en een jaar lang de abonnementskosten te betalen. Syntus Utrecht en MyWheels verwachten dat het aantal autoritten in deelauto’s hiermee zal vertienvoudigen.
 
Autodelers gezocht in Amersfoort
MyWheels en Syntus willen het autodelen in Amersfoort stimuleren en zijn op zoek naar autobezitters in Amersfoort, met name in de wijken Hoogland en Kattenbroek, die hun auto niet dagelijks gebruiken en zouden willen delen met mensen uit de buurt. Amersfoorters die in aanmerking willen komen voor een jaar lang gratis een boordcomputer kunnen zich aanmelden via open.mywheels.nl. 
 
MyWheels Open neemt barrière weg
MyWheels is het oudste autodeelplatform in Nederland en de enige die particulier autodelen en zakelijk autodelen combineert. Karina Tiekstra, algemeen directeur van MyWheels: ‘Wij willen dat autodelen verder groeit en zetten daarom vol in op nieuwe technologie en zijn daarom steeds op zoek naar manieren om autodelen nog makkelijker te maken. De sleuteloverdracht was en is een barrière, die er voor zorgt dat verhuurverzoeken vaak niet worden gehonoreerd. 
Met MyWheels Open nemen we deze barrière weg’. De huurder kan eenvoudig met zijn mobiele telefoon de auto van de verhuurder  openen. Natuurlijk pas nadat de auto online gereserveerd is. Ook registreert de boordcomputer automatisch de gereden kilometers en de kosten. Handig voor zowel de autobezitter als diegene die de auto huurt. Tiekstra ziet nu al dat deze auto’s  5 tot 10 keer meer verhuurd worden dan auto’s zonder kastje. Ze verwacht dat als meer mensen de voordelen van deze manier van autodelen kennen het aantal MyWheels Open auto’s aan het eind van dit jaar wel eens de 1.000 zou kunnen naderen.  
 
Autodelers zien de voordelen
Marcel Coenders woont aan de rand van de binnenstad in Utrecht en is een van de eersten in de regio met MyWheels Open.  Sinds Marcel in februari een boordcomputer in zijn auto liet inbouwen, wordt zijn auto gemiddeld zo’n vier keer per week door anderen gebruikt. Marcel is er van overtuigd dat, zonder de boordcomputer, de auto veel minder vaak verhuurd zou worden. Marcel Coenders: ‘We zijn allebei veel weg en dan is het lastig om de sleutel aan de huurder te overhandigen en je kan er niet altijd voor thuisblijven. Nu wordt de auto wel eens laat op de avond opgehaald en midden in de nacht teruggebracht. Kan allemaal zonder dat wij daarvoor thuis hoeven te zijn’.  
 
Syntus Utrecht 
Sharon Bolhuis, marketeer bij Syntus Utrecht: ‘Wij willen reizigers helpen in hun wens om zo snel en comfortabel mogelijk van A naar B te reizen. Dat betekent dat we als vervoerder verder kijken dan alleen onze bussen. Reizigers reizen niet meer dag in dag uit met maar één vervoermiddel, maar willen hierin graag flexibel kunnen zijn. De ene dag komt de bus beter uit en de andere dag past de deelauto beter bij de reis die gemaakt wordt. De deelauto’s van MyWheels sluiten goed aan op deze wens van flexibiliteit.’ Karina Tiekstra is enthousiast dat juist een OV-aanbieder als Syntus Utrecht de deelauto stimuleert. Een autodeler maakt vaker gebruik van het OV en andersom. Om van A naar B te komen heb je nou eenmaal soms de voorkeur voor de bus of trein en de andere keer voor een deelauto. Of gecombineerd.
 
Autobezitters in Utrecht die geïnteresseerd zijn in de aanbieding vanMyWheels Open en Syntus Utrecht kunnen zich aanmelden via: open.mywheels.nl