Openbaar vervoer in 2021: maatwerk als gevolg van de coronacrisis

3-8-2020
Elk jaar maakt Syntus Utrecht een vervoerplan en een dienstregeling voor het nieuwe jaar. Ook dit jaar hebben we verschillende vragen ontvangen van reizigers, inwoners en andere belangstellenden die graag willen meedenken over de jaarlijkse ontwikkeling van het Utrechts openbaar vervoer. Daar zijn wij erg blij mee! Normaal gesproken bieden wij in samenspraak met onze opdrachtgever provincie Utrecht aan iedereen de mogelijkheid om mee te denken met de vervoerplannen. Helaas loopt het dit jaar anders door de gevolgen van de coronacrisis en de maatregelen die daardoor getroffen moeten worden. 
 
Vanwege de vele onzekerheden is daarom in overleg met de provincie Utrecht besloten om de voorbereiding van het nieuwe vervoerplan voorlopig uit te stellen. Zodra er meer duidelijkheid is over de beheersbaarheid en de financiƫle consequenties van deze pandemie, zal ook duidelijk worden wanneer er weer een nieuw vervoerplan gepresenteerd kan worden. Dit is echter geheel afhankelijk van de actuele ontwikkelingen.
 
Aangepaste dienstregeling
In overleg met de provincie wordt het vervoeraanbod in deze crisistijd zoveel mogelijk afgestemd op de veranderende vraag. Dat kan dus ook betekenen dat er tussentijds wijzigingen worden doorgevoerd en frequenties aangepast worden. De invloed van de coronacrisis op het openbaar vervoer was en is namelijk groot. Nadat de dienstregeling in een eerder stadium was beperkt, is het openbaar vervoer sinds 2 juni weer vaker gaan rijden. Het aantal ritten is opnieuw toegenomen en sinds juli is iedereen weer welkom in het openbaar vervoer. Wel gelden er een aantal maatregelen om te zorgen dat iedereen veilig met het openbaar vervoer kan reizen, zoals de verplichting om in de voertuigen een mondkapje te dragen.
 
De komende maanden zet de provincie het overleg over de nieuwe dienstregeling met Syntus Utrecht voort, zodat vraag en aanbod optimaal op elkaar zijn afgestemd.
Openbaar vervoer in 2021: maatwerk als gevolg van de coronacrisis