De dienstregeling van Syntus Utrecht verandert in 2022 bijna niet

26-11-2021
Op 12 december wijzigt de dienstregeling van het openbaar vervoer in grote delen van Nederland. Door corona reizen er op dit moment nog steeds minder mensen met het OV dan voor corona. Toch blijft het OV in de provincie Utrecht op peil. Dat betekent dat de bussen en trams in 2022 ongeveer evenveel blijven rijden als in 2021. Dat is ook de opdracht die de provincie Utrecht heeft meegegeven aan vervoerder Syntus Utrecht. Daarom worden er alleen wijzigingen doorgevoerd waar dat echt nodig is. Bijvoorbeeld omdat treintijden veranderen en om ervoor te zorgen dat bussen op de treinen blijven aansluiten. Of om het aantal bussen dat rijdt, beter af te stemmen op het aantal reizigers dat met de bus reist. Er vervallen geen buslijnen. Omdat de situatie rondom corona regelmatig verandert, wordt er in de zomer van 2022 nogmaals gekeken naar de dienstregeling.

Dit verandert er bij Syntus Utrecht

Aansluiten op nieuwe NS dienstregeling
Per 12 december verandert ook de dienstregeling van de NS. Vooral op de stations tussen Utrecht en Arnhem wijzigt de dienstregeling. Dat heeft gevolgen voor de aansluitingen van de bus op de trein en andersom. De dienstregeling van diverse bussen wordt aangepast, zodat deze ook in 2022 goed aansluiten op de treinen. Dat heeft in sommige gevallen ook nadelige gevolgen. Andere aansluitingen worden mogelijk minder. Hieronder staan de lijnen waarvan de dienstregeling wordt aangepast op de treinen:

  • Lijn 5 Veenendaal - De Klomp
  • Lijn 50 Utrecht - Veenendaal / Wageningen
  • Lijn 83 Veenendaal - De Klomp
  • Lijn 85 Ede - Veenendaal
  • Lijn 87 Veenendaal - Station De Klomp
  • Lijn 120 Utrecht - Amsterdam station Bijlmer ArenA
  • Lijn 130 Breukelen - Mijdrecht - Uithoorn
 
Lijn 70 Hilversum - Amersfoort
Lijn 70 rijdt tjidens de vakantieperiode op zaterdag twee keer per uur en op zondag één keer per uur.

Nachtnet
Het nachtnet van Syntus Utrecht blijft voorlopig niet rijden. De horeca is ’s nachts nog steeds gesloten, in verband met de huidige coronamaatregelen. Daarom zijn er op dit moment te weinig reizigers om deze nachtbussen te laten rijden.

Buurtbussen
504 IJsselstein - Montfoort
De laatste rit uit IJsselstein richting Montfoort vertrekt voortaan om 18.27 uur.
 
505 Woerden - IJsselstein
Lijn 505 stopt in Oudewater niet meer bij de halte Tappersheul aan de Essenweg. Lijn 505 stopt nog wel bij de halte Tappersheul aan de J.J. Vierbergenweg. Hierdoor blijft bedrijventerrein Tappersheul bereikbaar. Op werkdagen vertrekt de eerste rit naar IJsselstein vanaf halte Kruispunt Graaf-Oost in Lopik om 7.23 uur. De laatste rit vanuit Oudewater vertrekt om 18.35 uur en rijdt niet verder dan Kruispunt Graaf-Oost in Lopik.

524 Woerden - Breukelen
De vertrektijden van de haltes Sluis en Lindenlaan richting Breukelen zijn veranderd. De bus vertrekt voortaan 1 minuut eerder. Richting Woerden verandert de vertrektijd op de halte Sluis ook met 1 minuut. Er wordt een nieuwe halte toegevoegd aan de route: Oude Aa.
 
572 Amersfoort Vathorst - Soestdijk
Door corona reizen er veel minder reizigers met buurtbus 572. Daarom vervallen op maandag t/m vrijdag de laatste ritten uit Soest en Amersfoort Vathorst:
 
  • 17:45 uur vertrek uit Amersfoort Vathorst - 18:40 uur aankomst in Soest
  • 17:51 uur vertrek uit Soest - 18:43 uur aankomst in Amersfoort Vathorst
Ook rijdt de buurtbus op zaterdag voortaan nog één keer per twee uur. Er wordt gekeken of de bus vaker kan rijden, als er weer meer reizigers gebruik maken van de buurtbus.
 
575 Driebergen - Rijssenburg - Soest
Samen met de gemeente Soest wordt er gekeken of de route in Soest aangepast kan worden. Er ontstaat regelmatig vertraging door dichtzittende spoorbomen. Daardoor komt de buurtbus te laat op station Soest Zuid. Het voorstel is om in Soest via de Eikenlaan te rijden. Bij het winkelcentrum wordt dan in beide richtingen een nieuwe halte geplaatst. Het is nu nog niet duidelijk of dat mogelijk is. Zodra er meer duidelijkheid is en de route wordt aangepast, worden reizigers hierover geïnformeerd.

Meer informatie

De nieuwe dienstregeling vind je op syntusutrecht.nl. Hier vind je ook alle nieuwe folders en lijnnetkaarten van de bussen. De nieuwe dienstregeling is verwerkt in de reisplanner. Check de reisplanner voor vertrek voor een actueel reisadvies. Syntus Utrecht verzorgt het busvervoer in Amersfoort en de provincie Utrecht in opdracht van de provincie Utrecht.