De dienstregeling in de Ronde Venen wijzigt per 11 december

7-11-2022
Op 11 december wijzigt de dienstregeling van het openbaar vervoer in Nederland. Ook in de provincie Utrecht. Samen met de provincie Utrecht en de gemeente Ronde Venen voeren wij het Strategisch OV plan van de gemeente uit. Het doel hiervan is om de kwaliteit van het Openbaar Vervoer in de gemeente te verbeteren. Dit gebeurt door een snellere verbinding met de OV-knooppunten Amsterdam Bijlmer, Abcoude, Breukelen en Uithoorn te bieden.

Snellere verbinding tussen Mijdrecht en Amsterdam

De buslijnen 126 (Mijdrecht-Amsterdam station Bijlmer ArenA) en 130 (Uithoorn Busstation-Breukelen NS) rijden voortaan vanaf halte Mijdrecht-Centrum via de Industrieweg en Mijdrechtse Dwarsweg naar Vinkeveen. Deze buslijnen rijden dan niet meer via de Bozenhoven, Burgemeester Padmosweg en de Pastoor Kannelaan. Reizigers vanuit Wilnis kunnen richting Uithoorn reizen met lijn 123 (Uithoorn-Oudewater). Deze rijdt voortaan de hele dag door gaat. Reizigers richting Utrecht kunnen reizen via Woerden. Reizigers naar Amsterdam Bijlmer kunnen in Vinkeveen overstappen van lijnen 121 (Mijdrecht-Hilversum) en 526 (Uithoorn-Breukelen) op lijn 126. Er kan ook opgestapt worden op de nieuwe halte bij de rotonde Marickenlaan/Mijdrechtse Dwarsweg of Mijdrecht Energieweg. Daarvoor worden extra fietsenstallingen aangelegd.

De reistijd voor bewoners van Mijdrecht en Vinkeveen richting Uithoorn, Amsterdam en Breukelen wordt verkort. Daarnaast wordt de overlast voor bewoners van de Burgemeester Padmosweg verminderd. Het bedrijventerrein en de woonwijk De Maricken worden beter bereikbaar met openbaar vervoer.

Buslijn 120 voortaan naar station Abcoude

Ook voor inwoners van Loenersloot, Baambrugge en Abcoude is er goed nieuws. Vanaf 11 december wordt er een jaar lang een proef gehouden worden met buslijn 120 (Utrecht-Amsterdam station Bijlmer ArenA). Deze rijdt voortaan langs station Abcoude. Hierdoor kan er in Abcoude op de trein gestapt worden richting Amsterdam. Ook kunnen reizigers voor het Sporthuis uitstappen bij het station. Om de extra rijtijd te compenseren vervalt het deel van de route via station Holendrecht. Het blijft wel mogelijk om bij het AMC uit te stappen. 

Voor reizigers uit Mijdrecht en Vinkeveen is reizen naar een station voor de regio Amsterdam via Amsterdam Bijlmer nog steeds sneller. Het goede nieuws daarbij is dat lijn 126 vanaf december ook een halte krijgt bij het AMC.

De wijzigingen samengevat

  • Buslijn 120 (Utrecht-Amsterdam station Bijlmer ArenA) stopt voortaan bij Station Abcoude. Hierdoor stopt de bus niet meer bij Station Holendrecht. Ook stopt de bus bij een andere halte bij het AMC. Dit betreft een proef voor één jaar.
  • Lijn 121 (Mijdrecht-Hilversum) rijdt voortaan van maandag t/m zaterdag via de Burgemeester Padmosweg. Ook rijdt de bus op zaterdag door naar Mijdrecht Centrum. Bij de halte Mijdrecht Centrum kan worden overgestapt op lijn 126 (Mijdrecht-Amsterdam station Bijlmer ArenA) naar Amsterdam station Bijlmer ArenA en op lijn 130 (Breukelen-Mijdrecht-Uithoorn) naar Breukelen. 
  • Op zondag rijdt er een nieuwe buslijn: buslijn 821. Deze bus rijdt tussen Wilnis en Mijdrecht centrum via de Burgemeester Padmosweg. De bus stopt ook bij de halte Energieweg.
  • Lijn 123 (Mijdrecht-Woerden) rijdt van maandag t/m vrijdag door naar Uithoorn Busstation.
  • Lijn 126 (Mijdrecht-Amsterdam station Bijlmer ArenA) stopt bij een nieuwe halte op de Meibergdreef nabij het AMC. Hierdoor ontstaat er tussen Mijdrecht en het AMC een snellere verbinding.
  • De lijnen 126 (Mijdrecht-Amsterdam station Bijlmer ArenA) en 130 (Breukelen-Mijdrecht-Uithoorn) gaan tussen Mijdrecht en Vinkeveen een snellere route rijden. Vanaf Vinkeveen rijden de bussen niet meer via de Burgemeester Padmosweg, maar via de Industrieweg en Mijdrechtse Dwarsweg naar Mijdrecht Centrum. Het bedrijventerrein en de woonwijk De Maricken worden daardoor beter bereikbaar.
  • Bij de haltes Mijdrecht Centrum, Groot Mijdrechtstraat, Energieweg en Marickenlaan worden extra fietsenstallingen en bushokjes aangelegd. De halte Marickenlaan is een nieuwe halte bij de rotonde Marickenlaan/Mijdrechtse Dwarsweg. Drie bushaltes worden opgeheven: Burgemeester Padmosweg, Ondernemingsweg, Hofland/Provincialeweg. Voor deze haltes zijn er binnen een afstand van ongeveer 400 meter alternatieve bushaltes te vinden.
  • Binnen Mijdrecht en Wilnis kan van maandag tot en met vrijdag, naast de grote buslijnen, ook met Syntus Flex worden gereisd.

Meer informatie over de nieuwe dienstregeling

De communicatie over de nieuwe dienstregeling (incl. alle nieuwe folders en lijnnetkaarten van de bussen) vind je per 24 november op syntusutrecht.nl/dienstregeling. Vanaf die datum is de nieuwe dienstregeling ook verwerkt in de reisplanner. Wil je weten of er iets verandert op jouw rit? Plan je rit in via de reisplanner. Houd er wel rekening mee dat je de reis inplant op of na 11 december. Vanaf die datum gaat de nieuwe dienstregeling namelijk in.